Dent Is Try: Semester 1

Hah~
That's my feeling when Sem 1 came to the end..
Dah lama nak cerita but tak de masa nak taip lama-lama. Haha (Padahal masa habis duk dengar lagu BTS dia tu). <- Jangan ikut contoh ni!

Time sem 1, my thought was like these..

"Pergi kelas, balik kelas je ke?"
"Non stop 5 lectures??"
"SDL* manaaaaa... Tak wujud!"
"No life."
"Beratus topik kena cover untuk final.. I'm dead. "

Memang mengantuk betul la dalam lectures. Sebab tak jaga waktu tidur. Tidur lewat je kerja time sem 1 tu.


Rutin harian:

#1 Bangun awal. Setiap hari kerja ye. Setiap hari kelas start pukul 8. Haha. Praktis la bangun awal bagi sape yang berminat dengan program ni. **gelak jahat**


#2 Pukul 8, start lecture. Basic Medical Science and Oral Biology

List of Subjects dan pecahan dia:

Foundation of Medical and Oral Sciences
  • Anatomy
  • Physiology
  • Biochemistry
  • Microbiology
  • Pathology
  • Pharmacology
  • Oral Biology
Patient Care and Professional Development
Islam and Asian Civilization (TITAS)
English For Critical Academic Reading
Red Crescent (Bulan Sabit Merah Malaysia) *wajib ye. X leh pilih lain
Computer Essentials and Applications

Kalau tengok ni pun dah banyak, nanti baca post pasal sem 2 pulak. hahahha. #sistabah


#3 SDL, ikut nasib badan la. SDL tu Self-Directed Learning. Belajar sendiri la maksudnya. Tapi selalu disalahertikan as 'waktu makan'. XD Kalau ada, bersyukur sangat2. Kalau tak de, redha je la nak!


#4 Lunch time just for Zohor prayer. Kalau sempat, boleh lunch. Kalau tak sempat.. DinLunch je. Haha


#5 Kelas petang~ -> Zzzzzzzzz. Ikut la habis pukul berapa. Selalunya pukul 5 la.


#6 Balik!! And macam biasa la di kolej. Study ke.. Pi meeting ke. (Dik, join la Usrah ALIS. Kalau nak masuk ALIS, masuk As Syifa' which is Multimedia Team. Hahahah).. Sembang dengan kawan-kawan ke. :)


#7 Most heaven time, TIDUR.


Lupa pulak.. Sistem pembelajaran telah diintegrasikan. Means, bila belajar pasal darah,
Apa yang ada dalam darah?
Macam mana sel darah boleh terbentuk?
Macam mana sel darah tu mati?
Kalau darah tak cukup, badan buat apa?
Bakteria apa yang serang darah ni?
Ubat apa yang boleh cairkan darah?

Macam tu la integrated learning. Time lecture Pathology, lecturer boleh tanya tau pasal Anatomy, Physiology, Pharmacology.. Ha ha...

Plus, Preclinical Basic Medical Science(BMS) (2 tahun pertama) ada 9 modules (x psti modul lain macam mana)


  • General Module (GM)
  • Musculoskeletal (MSK)
  • Hematopoeitic and Lymphoid (H&L)


Maka.. kami gagahkan diri untuk ketiga-tiga modul ini. GM la paling luas dan banyak SLO (Specific Learning Outcomes).
Setiap kali habis modul.. ada Progress Test (PT). Jawab True or False. Dengar macam senang tapi.... Tak nak bagitau.. Tunggu korang rasa sendiri. Hahahha.

Bila final pulak..
Ada 3 papers

  • Pertama, macam PT. True and False. Tapi ada jugak 5 soalan yang jawab ABC je
  • Kedua, Short answer and essay. Uuuu. Takut......
  • Ketiga, OSPE. Duk dalam lab, and banyak stesen. Jawab soalan kat stesen tu. Best sebab gerak2. Tak best kalau tak dapat jawab dalam masa yang singkat tu.
Rasanya.. tu je kut. Haha. Tunggu cerita sem 2 pulak. XD Surely, lain giler dari cerita sem 1 yang pergi kelas, balik kelas ni. Haha

Nah gambar time sem 1 :D

Tiap hari kena lalu Fakulti Medic dan baru la sampai kat Dental Faculty

Explorace Medic + Dental

Hommies XD

Kalau gross tengok model gigi ni, gross lagi gigi betul Hahahaha

Class rep and BSMM punya patung

Final paper + sejukkkk

Annual Dinner

Menunggu awak la~
Location: Topaz Ward for Oral Maxillofacial patients

Dr Nobu, japanese :D

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

UiTM Dengkil

Interview Dentistry UiTM 2016

ED00 or DS240